Na 7 jaar dat ik Raya yoga heb gestudeerd begin jaren 90, kwam ik yoga boeken tegen waar over de tastgevoel gesproken werd in combinatie met de asana’s (yogahoudingen).
Voelend met de tastgevoel en een open bewustzijn yoga beoefenen, opende een hele nieuwe wereld voor mij.
Het ging om het ervaren in plaats van aligment (uitlijning), zoals ik tot dan toe heb meegemaakt.
Dit wilde ik van dichterbij meemaken en zocht een leraar die op deze manier les gaf.

Zo kwam ik Djihi Marianne van de Wetering tegen. Zij gaf een satsang in Enschede. Ik kon helaas niet er bij zijn maar ik voelde dat ik bij haar moet zijn. Ik heb haar opgezocht voor het eerst in 2001 in Rotterdam in haar praktijk. Zij gaf toen een gecombineerde workshop satsang en daarna Kasmiryoga.

Ik wist niet wat mij overkwam. Ten eerste, haar aanwezigheid was zeer aangenaam en liefdevol dat de hele ruimte vulde en ten tweede, voor het eerst in mijn leven heb ik ervaren wat echt ontspannen zijn is. Dit door Marianne en door de Kasmiryoga.

Dit was mijn eerste kennismaking met Marianne en met Kasmiryoga.
Ik was aangenaam verrast door deze yogavorm. De zachtheid, liefdevolle aandacht voor het lichaam en de ruimte in je en om je heen waren nieuw voor mij.
Ik heb hierna vele satsang, workshops en stilte weken bij Marianne bijgewoond en ook haar yogaopleiding Kashmiryoga, Advaita yoga gevolgd.

Er waren meerdere leraren in deze periode bezig om Kasmiryoga bekend te maken. Allemaal leerlingen van Jean Klein. De meest bekende is Koos Zondervan. Ik heb bij hem ook een keer les gevolgd.
De meeste indruk maakte Djihi Marianne op mij. Zij heeft een bijzondere gave om de Kasmiryoga zeer liefdevol over te brengen.

Djihi Marianne en Kashmiryoga

Kasmiryoga officiele omschrijving

De basis van Kashmir yoga is gebaseerd op het tastgevoel en met het werken van het energielichaam. Kashmir yoga komt voort uit Hatha yoga zoals onderwezen door Jean Klein.

Zelf noemde hij dit geen yoga, maar lichaamswerk of body awareness. De non-dualistische opvatting stond voor hem haaks op de term Yoga, waarin wordt gesteld dat er een pad en een doel is.

Gesloten ogen
Kashmiryoga is een combinatie van aandachtmeditatie en energie-yoga. Het in contact brengen met de tastzin maakt Kashmir yoga diepgaand en uniek. Door de asana’s met gesloten ogen uit te voeren wordt de aandacht naar binnen gericht en worden de grenzen van het lichaam onderzocht. Door een houding te doorgronden, elk onderdeel van de beweging te ervaren, wordt diepe ontspanning ervaren in het denken, emoties en lichaam. Hierdoor ontstaat een ervaring van ruimte en stilte. 

Jean Klein
De specifieke benadering van Jean Klein, treft het ontwaken van de energie van het subtiele lichaam (het energielichaam) om te komen tot herkenning van onze werkelijke natuur. Hiertoe introduceerde hij het deconditioneren van de zintuigen en het werken met het energielichaam. Bij Kashmir yoga ligt het accent op het energielichaam, niet op het fysieke lichaam. Jean Klein beoefende ook en gaf onderricht in Hatha yoga.

Advaita yoga is een vorm van zelfonderzoek dat uit twee onderdelen bestaat: Kashmir yoga en Advaita yoga.

In het boek ‘the Book of Listening’ legt Jean Klein uit hoe te ‘luisteren’ naar je lichaam met gebruik van je tastzin. 

Kasmiryoga dagworkshop 4 april 2020


Wil je ook ervaren hoe het voelt om met je tastgevoel yoga te beoefenen?
Marianne komt eenmalig naar Enschede om een dagworkshop te geven tussen 10 en 16 uur.
Voor aanmelden gebruik deze link.
Heb je vragen van welke aard dan ook over de workshop, neem contact op met Gabriella Grosz.